Свест о неопходности очувања српских светиња, екстремно угрожених широм српске земље, све више јача у нашем народу. Приказујемо вам видео позив за спас светиње Грачаничке!

 

"Тебе славе ангели, и ми грешни на земљи, Света мајко Бога Христа, Дјево пречиста" речи су песме којом славимо Богомајку која је родила Бога, Спаситеља душа наших, а којом се отвара више кратки вапај него пуки позив, да сачувамо светињу која је српски род сачувала кроз најтеже време страдања и ропства.

Арханглеске молитве, сила и војска чувале су нас, и као што верујући знају, нису дозволиле да страдамо више од онога што је сам Господ допустио а због наших грехова трајало до тачно одређеног часа и дана.

Сада живимо у време када нам ни ноге, ни руке нису свезане. Ропство не може да буде изговор, уосталом, изговор за небригу о вечном животу свакако не можемо ни имати.

Једини ће разлог бити наша хладна срца, наш спуштени поглед који каља образ и руке у џеповима да сами себе свежемо у нашем паду.

Можемо сачувати Грачаницу ако то само допустимо себи! Шта нас спречава осим погрешних и смућених мисли? Страх? Чега се онда бојимо? За себе, за породицу, положај, звање, за посао? Кога и чега да се плашимо када наступамо у име Онога који је и сатану свезао и ад покорио, нама своју победу над светом и слободу даровао, и научио нас:

„Ко воли оца или мајку више од мене није мене достојан, и ко воли сина или ћерку више од мене није мене достојан, и који не узме крст свој и не пође за мном, није мене достојан; ко чува живот свој изгубиће га, а ко изгуби живот свој мене ради, наћи ће га" (Мт 10:3739)

Зато, ако заборавиш, ако се уплашиш било чега осим силе Божије, ако те не занима спасење светиње не занима те ни спасење своје душе. Ако уштедиш и богатство, а не сачуваш онај грачанички камен на коме се Небо моли Њему за тебе, сети се:

"Каква је корист човеку ако сав свет задобије а души својој науди? Или какав ће откуп дати човек за душу своју" (Мт 16:26). И даље: „Не бојте се оних који убијају тело, а душу не могу убити; више се бојте онога који може и душу и тело погубити у паклу" (Мт 10:28).

http://www.youtube.com/watch?v=-yIaP6LBcgI

Видео је прослеђен нашој редакцији, без потписа и увишних података, са кратком поруком:

-Био сам слободан да искористим доступан материјал на интернету о страдању Грачанице Ваљевске и да направим овај клип за који сад заједно морамо да се боримо да га види што више људи...

Много наше браће и сестара и не зна каква се страхота дешава у овој земљи, а времена је све мање да се сачувамо и преживимо...

Спасимо Грачаницу, спасимо себе!

Нека се не уплаши срце твоје од величине зла пред очима твојим. Величина Бога твога стоји изнад сваке величине. Победићеш сигурно, само веруј у Бога и љуби Бога.


Свети Николај Жички