Пише: Никола Милованчев

Савет Европе

Госпођа Дуња Мијатовић, комесар за људска права

Предмет: кршење људских права верника Српске православне цркве у Репулици Северној Македонији

Поштовани,

Обраћамо вам се са молбом да обавестите Савет Европе о неправном стању и кршењу основних верских права институција и верника Српске православне цркве на подручју Републике Северне Македоније.

Духовни пастири и верници Српске православне цркве су у тој држави подвргнути шиканирању незамисливом у Европи 21. века: Православној охридској епископији, саставном делу Српске православне цркве није признато право на постојање, не дозвољава се њено регистровање. Република Северна Македонија не поштује одлуку Европског суда за људска права број 3532/07, донесену 2017. године а потврђену априла 2018. године од стране Великог Савета Европског суда за људска права. Политичке структуре Републике Северне Македоније крше елементарна људска права, крше пресуду Европског суда, чак и само право на постојање припадника Српске православне цркве у тој држави! До када, питамо се, ће европске институције да се праве глуве и слепе на то?

У Северној Македонији независност судства не постоји – барем не у случају Српске православне цркве (СПЦ). До какве монструозне ништавости је доведено судство те државе сведочи и чињеница да је судија, која води поступак регистрације Православне охридске архиепископије СПЦ, изјавила да неће испунити пресуду Европског суда док не добије дозволу премијера државе г. Зорана Заева !

Заслужује пажњу чињеница, да је гажење верских права припадника СПЦ у Северној Македонији, ове године осудио Државни секретаријат за спољне послове САД, у извештају за 2019, публикованом у јуну 2020. (достављамо у прилогу, извор: https://www.state.gov/wp-content/uploads/2020/05/NORTH-MACEDONIA-2019-INTERNATIONAL-RELIGIOUS-FREEDOM-REPORT.pdf ).

Уз то, у току задњих 15 година су били затварани и осуђивани митрополит Православне охридске архиепископије г. Јован Вранишковски, као и духовници и верници, ускраћивана им је слобода кретања, слобода преласка границе, рушени су верски објекти Српске православне цркве.

Молимо да комесар Савета Европе посети Републику Северну Македонију, разговара са представницима Српске православне цркве у њој и сакупи материјалне чињенице о кршењу верских права верника и свештенства СПЦ, а затим обавести све државе чланице Савета Европе о томе, са позивом да се престане са угрожавањем основних верских права и шиканирању припадника Српске православне цркве у Северној Македонији.

7. Децембар 2020.

Извор: Центар за геостратешке студије