Вежба руских и српских пилота ловачких авиона МиГ-29 и хеликоптера Ми-8 „Братство авијатичара Русије и Србије – БAРС“ на полигону Aшулук, у близини Aстрахана, успешно је завршена, саопштило је данас Министарство одбране Србије.

 

Остварено је више од 20 сати налета мешовитих посада без и најмањег нарушавања мера безбедности, а током другог летачког дана, 7. октобра реализована су гађања на полигону „Aшулук“, наводи се у саопштењу.

Додаје се да су пилоти ловачке авијације гађали ракетама ваздух-ваздух Р-73 циљеве СAБ-250 на висинама од 9.000 метара и ракетирали земаљске циљеве невођеним ракетним зрнима С-8.

Њихове колеге, пилоти Ми-8, ракетирали су циљеве на тлу невођеним ракетним зрнима С-8, а посаде оба типа ваздухоплова оствариле су стопроцентан учинак ватре.

Пуковник Саша Мијаиловић, који предводи српске пилоте, рекао је да врхунац сваке обуке представља стављање у ситуацију борбене употребе.

У потпуности смо успели у намери са којом смо дошли у Aстрахан. Наши пилоти су показали да су способни да реализују борбене задатке на истом или сличном нивоу као наше колеге из Ваздушно-космичких снага Русије. Поред велике разлике у броју сати налета у односу на домаћине, они су, пилотирајући у заједничким посадама, остварили висок ниво синхронизације – наводи се у саоптењу.

Приремљеност српских пилота на високом нивоу

Начелник Управе за борбену обуку Ваздушно-космичких снага Оружаних снага Руске Федерације Олег Михајлович Чеснаков рекао је да ова активност није осмишљена тако да руски пилоти било чему уче српске пилоте.

– Имао сам прилику да посетим Србију и знао сам да ће припремљеност српских пилота бити на високом новоу. Никада нисмо ни мислили да су пилоти Војске Србије лошији у било чему од руских. Ова вежба није замишљена тако да се такмичимо ко је бољи него да увежбавамо заједничка дејства у борбеним ситуацијама – истакао је генеарл Чеснаков.

Он је изјавио да у Плану борбене обуке Ваздушно-космичких снага постоји део који се односи на међународну сарадњу и нагласио да лично верује у развој сарадње између српске и руске војске.

Министар одбране Руске Федерације Сергеј Шојгу одликовао је медаљама за борбену сарадњу пуковника Сашу Мијаиловића, мајоре Дејана Беду, Сашу Илића и Зорана Јокића.

 

Извор: Beta; Министарство одбране Србија