Извор: србин.инфо

Новине у полагању завршног испита на крају текуће школске године. Тест из матерњег посебан, друга два теста преведена са српског.

Новине у полагању завршног испита на крају текуће школске године. Тест из матерњег посебан, друга два теста преведена са српског.

На крају текуће школске године мала матура полагаће се и на босанском језику, речено је у четвртак на седници Националног просветног савета. Ово тело усвојило је претходно стандарде постигнућа за овај мањински језик, на основу којих ће моћи да буду израђени тестови.

Ученици у Новом Пазару, Тутину и Сјеници који наставу слушају на босанском првог дана завршног испита на крају осмог разреда полагаће тест из матерњег језика. Овај испит има различита питања од оних на која ће одговарати остали ученици. Задаци из математике и питања из пет предмета на комбинованом тесту биће идентични у свим издањима, само преведени на мањинске језике.

Генерација прошлогодишњих осмака малу матуру полагала је на српском и шест мањинских језика – мађарском, албанском, словачком, русинском, румунском и хрватском. Постоје услови и за полагање на бугарском језику, али прошле године није било деце која би на овом језику решавала задатке, али можда ће их већ ове године бити.

Босански ће тако бити девети језик на коме ће моћи да се полаже завршни испит. Процењује се да око 12.000 ученика бошњачке националности, кроз предшколско, основну и средњу школу, учи на босанском језику. Према подацима Бошњачког националног већа, овај број је и већи. Настава на босанском, према подацима Канцеларије за људска и мањинска права, одвија се у 26 основних школа и две гимназије у Тутину, Новом Пазару и Сјеници.

На седници НПС стручњаци Завода за вредновање образовања и васпитања представили су детаљну анализу завршног испита на крају школске 2015/16. године, о коме су „Новости“ већ писале. Могли су се чути подаци да је сваки седми ученик вуковац, а готово половина је одлична. Представљајући извештај, Јелена Петровић из овог завода као посебно забрињавајући податак изнела је то што је у седам округа чак 20 одсто вуковаца на завршном испиту остварило резултате који су испод републичког просека.

Чланови НПС износили су различите предлоге за иновирање мале матуре, па се, између осталог, могло чути да треба увести негативне поене за нетачне одговоре. У расправи је предложено и да се у окрузима који постижу нереално добре резултате уведу ненајављени контролни тестови, седам дана пре мале матуре, па да се они пореде са резултатима завршног испита.

ОТВОРЕНА ПИТАЊА – ЧЕШЋА

Новина у завршном испиту на крају ове школске године биће много више „отворених“ питања на тесту из српског, односно матерњег језика, могло се чути на седници Националног просветног савета. То значи да ће више задатака захтевати да деца уписују одговоре, док сада највећи број питања нуди неколико одговора од којих дете треба да заокружи онај за који мисли да је тачан.