Између својих захтевних тренинга у симулаторима, џет авионима и под водом, млади Насини астронаути проводе сате учећи ћирилицу и руски језик…

Јуриј Гагарин (гото Гугл)

Заправо, један од услова које Наса поставља астронаутима који ће боравити на Међународној свемирској станици, сада је и одлично познавање руског.

„Програм је схваћен врло озбиљни јер је потребно заиста добро знати руски, ако се рецимо догоди хитна ситуација и ви морате у паници да решите проблем са Русијом преко радија“, каже Давид Сен-Жак, канадски астронаути и лекар. „Морате говорити језик течно да бисте били корисни и могли да реагујете у таквој ситуацији“.

Сен-Жак, пореклом из Француске, један је од астронаута чији је четворогодишниј тренинг започео, а међу бројним сложеним задацима које мора да савлада, налази се и ћирилица. Овај посвећени процес учења језика не подразумева само класичне часове, већ и време проведено у руској породици у Москви, како би астронаути савладали говорни језик.

„Поента није да савршено пишете, већ да комуницирате. Слично је као када пословни људи уче страни језик. Фокус је на разумевању колоквијалног говора, али и специфичних термина. Знам све оне речи за свемирски хардвер и те луде руске акрониме, али вероватно не знам име неког цвета, на пример“, испричао је Сен-Жак.

Обука подразумева и одлазак у Русију како би се научило све о програму Сојуз, као и руским сегментима Међународне свемирске станице.

„На крају дана, овакви тренинзи вас натерају да схватите да су међународни односи заправо облик међуљудских односа, а говорити језик је фундаментална ствар. То је оно што вам помаже да превазиђете пословно искуство и преведете га у животно искуство кроз које пролазите са другом особом, другом земљом“, закључује овај астронаут.

Извор: Србин Инфо

Поклон прилог:

Обраћање руског космонаута српкој деци.