Сви ми знамо ко су биле усташе и каква су злодела учинили, међутим очигледно је да свет не зна. Да би сазнао потрудио се наш Србин који живи и ради у Регенсбургу, а то је др Дарио Видојковић.
Веза на немачком језику:
 
Приредио: Милорад Ђошић
 
 
Усташе су биле фашисти и злочинци
 
Од 1974. године у немачком правописном речнику Дуден који је први пут објавио 1880. године његов аутор Конрад Дуден, све до четвртка, 14. јула стајала је кратка одредница појма "усташа" у којој се каже да је реч о "хрватском националистичком покрету који се борио против српског централизма у Југославији".
Др. Дарио Видојковић (десно) са Снежаном Миљанић, генералним конзулом, иДрагашем гардашевићем у Генералном конзулату Србије у Минхену
 
Од тада у Дуденовом речнику стоји доста шира и потпунија дефиниција која каже да су усташе "хрватска фашистичка организација чији су главни циљеви били државно отцепљење од Југославије и етничка хомогенизација Хрватске и (у време владавине Независне Државе Хрватске 1941-1945) почињена масовна убијања Срба, Јевреја и Рома" .
 
 
Интернет-портал балкансториес.нет који уређује и води Кристоф Баумгартнер из Беча покренуо је акцију да се ова дефиниција у Дуденовом речнику измени. Поред још неколико интернет-портала и организација и све већег притиска јавности, у овој интернет акцији учествовао је др Дарио Видојковић са Катедре за новију историју Универзитета Регензбург, чији је допринос промени дефиниције вероватно и највећи. Он је успоставио директни контакт са др Никол Ваифен која је задужена за односе са јавношћу у Издавачкој кући "Дуден" којој је предочио аргументацију у прилог промени одреднице усташа.
 
- У писму др Ваифену навео сам као извор немачку "Енциклопедију националсоцијализма" из 2007. године где се много детаљније и чињенично говори о томе шта је био усташки покрет у време Независне државе Хрватске (НДХ). Вероватно су овај, али и други доступни извори, били основа за измену првобитне одреднице о усташама у Дуденовом речнику, тако да је то са једног ретка проширено на 3,5 ретка са додата три врло битна елемента: да је реч о хрватској фашистичкој организацији, да јој је циљ била етничка хомогенизација Хрватске и да су извршена масовна убиства Срба, Јевреја и Рома. Иако нема речи геноцид, то је значајан позитиван помак. У ствари, то је први корак на путу признавања почињеног геноцида над српским народом у време НДХ и заустављања увелико започете ревизије историје и догађаја из Другог светског рата - каже др Дарио Видојковић.
 
Признање др Видојковићу
Кристоф Баумгартнер је за интернет-портал балкансториес.нет водио интервју са др Видојковићем и констатовао на почетку да је он дао велики допринос да се у овој интернет акцији Редакција речника Дуден определи да врло брзо изврши промену дефиниције усташког покрета у Хрватској која је унесена давне 1974. године. Признање др Дарију Видојковићу за стручни и научни ангажман и допринос дошла су и са других страна, па и од дипломатско-конзуларних службеника Републике Србије у Немачкој.
 
Следећи корак, према мишљењу Дарија Видојковића, јесте доношење одговарајућих резолуција и одлука у народним скупштинама Србије и Републике Српске о почињеном геноциду НДХ над Србима.
 
 
Извор:Вести онлајн