Шест деценија постојања школе националне одбране, највише војне катедре у Србији. До сада одшколовали 9.162 елитна официра. У клупама уче политичаре

 

Пуковник др Мирослав Талијан

У ОБИЧНОМ разговору, међу официрима, зову је Школа за генерале. Похађа се после Војне академије и то могу само најбољи. До сада, за шест деценија постојања, ове студије завршио је и 381 официр из 17 земаља света, а међу њима било је и Американаца и Руса. Пред учионицама касарне на Бањици и данас су официри у униформама Босне, Македоније, Алжира, Грчке, Русије... Ове људе су пробрали генералштабови њихових држава и послали их у Београд да уче.

Уназад пет година, на највишем степену школовања, на Високим студијама безбедности и одбране на Бањици, школују се и политичари. Министри, државни секретари и помоћници министара учили су у класама најпрестижнијег програма ШНО, који школује 15 одабраних из света и из наших оружаних снага.

- Ново друштво биће друштво знања. Знање ће бити његов кључни ресурс. Радници знања нису радна снага, они су капитал - овако гласи мото који су одабрали уочи обележавања јубилеја у нашој највишој војној школи.

А, иза пароле стоје људи и врхунски колектив, од првог до последњег.

Први у строју ШНО је пуковник, ванредни професор др Мирослав Талијан (45), некада командант "Соколова" у 72. специјалној бригади и заменик команданта "Кобри", официр два пута ванредно унапређен, отац петоро деце...

- До данас, нашу школу завршила су 9.162 каријерна официра ЈНА, ВЈ, ВСЦГ и ВС... Они су били, и сада су елита војничког позива.Каријере су различите али сви некадашњи полазници се слажу да су учили у врхунској школи - почиње причу за "Новости" пуковник Талијан. Прва висока војна школа у Србији била је Артиљеријска школа Кнежевине Србије са половине 19. века, али Ј. Б. Тито је био тај који је Указом 1954. формирао Ратну школу Више војне академије ЈНА, а прве класе студената почеле су са наставом 5. новембра 1955. Чувамо Указ тадашњег маршала и не стидимо се почетака.

Наш саговорник тврди да је школа данас у "виталној зрелости" и да је постојана у "топ форми". Њени "студенти" уче на четири нивоа усавршавања од Основног командно-штабног курса, затим Командно-штабног усавршавања, трећи ниво је Генералштабно усавршавање, а највиши степен похађају одабрани на Високим студијама безбедности и одбране. Највиши нивои трају 10 и 11 месеци, а само последњи је једносеместралан. Чинови који се "зарађују" у ШНО иду од мајора до генерала. Последњи степен је и више од генерала.

- У првом реду ова школа служи осигурању безбедности и одбране Републике Србије и свих њених грађана - наставља пуковник Талијан. Поред официра, учимо и друге кадрове да обављају сложене послове из подручја безбедности, од великих привредних система до најодговорнијих руководилаца у држави. Ширимо образовне видике полазника да могу да разумеју изазове на националном, глобалном и регионалном нивоу.

Конкретно, сем опште и војне стратегије, као и оператике, на ШНО се предају и делови садржаја који се изучавају на универзитетима и факултетима у земљи и свету. Око седамдесет одсто наставе одвија се на терену. Поред "командантских извиђања" у нашој земљи, путује се од Москве до Брисела. Где год се путује, постоји и научни програм који мора да се "прође".

- Нисмо ни (про)руска ни (про)америчка школа одбране, него аутентично српска - прича даље Талијан, доктор војних наука. На основу својих историјских искустава и догађаја, креирамо оригиналне програме школовања и предајемо их, рецимо, најобразованијим људима из наше земље, региона и света као наше научно и свако друго искуство. Укратко, покушавамо и успевамо да схватимо "сутра" да нас не би изненадило. Дакле, настојимо да предвиђањем и промишљањем будућност доведемо у садашњост.
На катедрама Школе националне одбране данас постоји кабинет "симулација". Ту је и могућност "учења на даљину". Предају професори са двадесетак наших факултета, од политичких наука до ИТ сектора. Предају и странци. Изучава се и "наш случај", даља и ближа историја Србије. Постали смо "предмет сам по себи".

- Ова школа служи нашој Србији. Покушавамо и успевамо да будемо витално зрели без намере самодоказивања или неког самозадовољства. Много је изазова било и биће. Не бојимо се. Учимо и спремамо се - завршава др Мирослав Талијан.

ПРЕДАВАЊА МИНИСТАРА

КАКО објашњава наш саговорник, Школа националне одбране је интерактивна и полазници из света политике, сем што су ђаци, озбиљни су и предавачи. Према његовим речима, министри ресорних министарстава Владе су на Бањици одржали низ предавања "студентима" којима им проширују знања и видике. Од политичара, државних секретара и људи из државне администрације, официри уче како функниционише политички систем у пракси, што је драгоцено искуство за команданте "практичаре". Без обзира на ауторитет и положај у државној политичкој хијерархији, дипломе ШНО стичу само они који су завршили цео програм.

Не без поноса пуковник Мирослав Талијан истиче да је и низ високопозиционираних генерала наше војске предао своју кандидатуру за највиши степен школовања у ШНО од следеће године, а управо група народних посланика, који се баве безбедношћу и контролом служби безбедности у националном парламенту, пролази Школу како би могли квалитетно да се баве овом проблематиком.

 

Извор: Вечерње Новости