Ученици Срби принуђени да наставу слушају на русинском. Исправљена неправда, па ће од септембра часови бити на два језика


Фото М.В.

У ОСНОВНОЈ школи у Руском Крстуру наредне школске године биће отворено одељење на српском језику. То је најавио председник општине Кула Дамјан Миљанић, који је са просветним инспектором Зораном Ракићем посетио Основну и средњу школу са домом ученика "Петро Кузмјак" у Руском Крстуру. Миљанић је предочио да је иницијатива за покретање наставе на српском језику договорена с руководством и представницима Националног савета Русина у Србији.

Тако ће бити решена невероватна ситуација да деца не могу да уче на свом матерњем, а уједно званичном језику државе у којој живе. Ово право добили су први пут откада постоји школа, коју тренутно похађа тридесетак ученика српске националности.

- Постоји заинтересованост деце да се школују на српском, то јест на свом матерњем језику, а то је на крају крајева и њихово уставно право - казао је Миљанић.

Захтеви за формирање српског одељења у школи "Петро Кузмјак" постоје већ дуго, јер се у Руском Крстуру, престоници Русина у нашој земљи, променила демографска слика због масовног исељавања староседелаца у Канаду и досељавања избегличких, али и других српских породица из околних насеља и суседних општина.

Родитељи српске деце истицали су да она не владају русинским толико да могу да пишу и уче на том језику, због чега имају отпор према школи. Нека српска деца из Руског Крстура због тога похађају наставу на матерњем језику у Кули, док је већина остала у селу да се школује на русинском. Иако су родитељи тврдили да су писали петицију да се у школи "Петро Кузмјак" отвори српско одељење за основце, руководство ове установе је истицало да је спроводило анкете међу родитељима да ли желе да им деца слушају наставу на русинском или српском језику и наводно никад нико није заокружио ово друго. Поједини родитељи, међутим, кажу да никада нису анкетирани.

Одељење за друштвене делатности у Кули је више година безуспешно упућивало захтеве надлежнима да се у школи у Руском Крстуру омогући настава на српском, а из Школске управе у Сомбору су поручивали да се образовање на матерњем језику мора обезбедити чак и ако је реч о једном једином ученику.

Руски Крстур, иначе, једини на свету има гимназију на русинском, а да би школа опстала због малог броја ђака, отворено је одељење на српском за туристичко-хотелијерског техничара.

Русини већински становници Руског Крстура

ПОТРЕБАН ЗАХТЕВ РОДИТЕЉА

У МИНИСТАРСТВУ просвете кажу да се образовно-васпитни рад остварује на језику мањине уколико се за то определи најмање 15 родитеља, а министар може да одобри и одељења са мање ученика. Исто важи и за српске ученике, ако их је мали број у некој средини.

- У пракси имамо одељења са мањим бројем ученика од прописаног, управо поштујући право детета на образовање на матерњем језику. Уколико школа не реализује наставу на језику за који се определио родитељ, ученик се упућује у следећу најближу школу у којој постоји настава на жељеном језику и има право на бесплатан превоз, ако је та школа удаљена више од четири километра. Љ. Б.

Извор: Новости