Књижевник Бранко Ћопић био је један од најхрабријих сатиричара југословенске послијератне сцене, рекао је у Београду пјесник Душко М. Петровић.

 

Он је у Српском културном центру на књижевној вечери посвећеној великом српском књижевнику истакао да је Ћопић био слободан умјетник, сатиричар - хумориста који је имао снаге да се, у моменту када партија налаже његову осуду, са тим шали и томе руга.

"Дуго је постојала погрешна представа, а код многих људи постоји и данас, да је Бранко Ћопић био само партизански писац. Није! Ћопић је један од најхрабријих сатиричара југословенске послератне сатире", истакао је Петровић.

Он је током скупа, који је организовало Удружење за одбрану ћирилице "Добрица Ерић" у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Србији, навео да је Ћопић оставио огромно књижевно дјело, које краси његова ведрина.

"Његова ведрина која нам даје снагу да можемо да се понашамо онако како се он понашао у односу на власт, читаоце, људе око себе, комшије...", рекао је Петровић.

Током скупа приказан је кратак документарни филм о Ћопићу, а учесници га се присјећали казивајући његове пјесме, приче и анегдоте, организован је поводом 100 година од рођења овог великог српског књижевника.

Пјесник Рајко Срдић рекао је да се Ћопић све мање помиње, иако је вјечит за све теме, и да је Друштво "Добрица Ерић" зато одлучило да вечерас направи прело код Бранка Ћопића на коме ће га поменути кроз његове пјесме, анегдоте и његово дјело.

"Бранко је са својим народом срастао, кроз њега су прошли сви доживљаји Крајишника. У свим историјским збивањима која су била на тој пустој граници ријеке Уне између три царевине - аустроугарске, млетачке и турске, те приче су остајале и препричавале се, а Бранко је то као дијете слушао ....", рекао је Срдић.

О великом писцу, ратнику и академику, а изнад свега човјеку меке душе и дубоких осјећања, говорио је и Перо Ђурђевић, а о Бранку као незаборавном дјечијем пјеснику говорио је пјесник Бранко Стевановић.

У програму су учествовале женска и мушка пјевачка група Академског друштва "Нови Београд" са Високе туристичке школе.

 

 

Извор: СРНА