Саветник министра културе и информисања Републике Србије др Драган Хамовић примио је делегацију Удружења Ћирилица - "Добрица Ерић" из Београда који су му уручили Беранску декларацију и Проглас удружења СНО Васојевића и Лимске долине  који су усвојени на Видовданским свечаностима у Беранама 2017. године.

Том приликом се г. Хамовић захвалио организацијама потписницима Декларације који су препознали важност тренутка да се сви културни чиниоци окупе око нацрта стратегије коју је припремило Министарство културе  Србије. Пошто су потписници из разних крајева српског језичког  подручја ( Берана, Подгорице, Требиња, Прибоја, Новог Сада, Плава, Врњачке Бање, Београда, Андријевице) они су и фактички и симболички  показали недељивост српског  културног простора и важност заједничког деловања на очувању темељних националних вредности:

"Сматрамо да је  рјешавање статуса српског језика и ћирилице у матици Србији од пресудне важности за све припаднике српског народа без обзира гдје они живе. Било је  неопходно да држава Србија до краја ријеши статус већинског језика и писма датог уставним одредбама као и међународним правилима и да  то питање коначно уобличи  суверенитет и територијални интегритет српске државе. Срби који живе ван матичне државе на овај начин могу   лакше и успјешније да регулишу статус положаја ћирилице у државама у којима живе  с обзиром да су језик и писмо део културне баштине и питање идентитета сваког народа и његове културе.

Српски етнички простор је недјељив у културном погледу и сходно свим европским повељама гарантује и припадницима српског народа права да буду оно што су били њихови преци и што желе да остану.Када се ћирилици врати значај и улога коју заслужује као темељ наше историјске свијести у Србији онда свуда гдје живе Срби могу за себе да траже право да је користе у пуном смислу.Надамо се да дефинисањем и остваривањем друштвене бриге о језику и писму у Републици Србији, институције државе Србије преко Савета за српски језик могу да се успјешније посвете рјешавању свих проблема језичке и културне политике која се налазе пред нашим сународницима у другим државама."

Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић се захвалио на подршци потписницима декларације:

Миодраг Којић као члан Издавачког савјета часописа "Глас Холмије" уручио је јубиларни број часописа "Глас Холмије" кабинету министра културе и информисања.