Од свих изума масовне комуникације до данас, једино још слике говоре језиком који је најразумљивији највећем броју људи.

Волт Дизни

Сви ми из педесет и неке, а и шире сећамо се неуништивог и незаборавног Волта Дизнија, за кога се данас свашта прича, али је дефинитивно тачно да су његови цртаћи били здравији од разноразних Телетабиса. За разлику од ових страшила 21. века јунаци Волта Дизнија су се ипак борили за неку правду и бољи поредак, а сви против Хромог Дабе тог отелотворења зла.

Но ипак вратимо се наслову и скромном покушају да се мало осветле усне, тај чаробни део женске главе.

Волт Дизни

Паја Патак и његова девојка Пата родили су се баш када и многи наши родитељи, 1934. године. Добри стари Волт у то време имао је 33 године и креирао их је како је најлепше мислио.

Далековидост овог мага цртаног филма ипак је овековечена крајем 20-ог и почетком 21-ог века, али у глобалној естеткој хирургији.

Нежелећи да увредим вулканизере, те часне раднике, јасно је да је, назови естетичар, уствари њихов модерни колега. Мустра коју су узели су уствари усне наше Пате, те вечне девојке љутка Паје, а естетски изглед није ништа друго него бајлаговање (шта то беше?) модерних девојака и жена. Да ли је то тако да погледамо како се слажу слике и да ли вам писац ових редова говори истину тј. да ли се цитат Волта Дизнија на почетку текста слаже са фотографијама и цртежима.

Пата

Да ли је Дизни размишљао о овој мустри?

Убаци слике 2

За лош сан

Сумњиви Плутон

Шта рећи, а не заплакати после овога. Да ли ће се вратити време када је јести на улици било срамота, када су нам мајке чак и због налепнице у боји на руци ударале ћушке, када су оне ишле на пијац после испраћаја очева на посао, а ми у школу без пратње полицајаца?

Повод за овај кратки чланак су све упропашћивачице Божијег дара које у аутобусу не умеју да седну када им се уступа место.

Милорад Ђошић