Поводом годишњице одласка са животне сцене Добрице Ерића наше Удружење је издало књигу „Песнички витез Шумадије" у којој се налазе сећања, есеји, песме и прилози посвећени нашем Добрици. У књизи су сабрани аутори из свих српских средина који својим учешећем чувају од заборава великог српског песника. Књига се може набавити у књижарама Делфи.

НАШ ДОБРИЦА

Сан је био мој ход, мој корак и сенка
Много сам се невичан у свој сан уздао.

Ја, што свима отварах врата својих снова
не стекох свој кутак ни у чијем сну.

(Добрица Ерић)

Песник кроз кога је говорила родна Гружа, пркосила Шумадија, певала Србија и цео народ српски, исказивао своју добру душу је Добрица Ерић – наш Добрица.

Певао је завичају, а испевао „поетску повест“ свом српском роду.

Плави сањар српског песништва утиснуо је ненадмашне стихове детињства, завичаја, љубави и пркосне слободе у разгранато српско стабло сећања на победе и поразе, на славу и сву тегобу страдалног српског народа.

Племенитост његове душе исказала се у чаробном свету где се реалне слике претапају у идиличност дечијег веровања и осећања; распозна у вишевековном мучењу једног европског, хришћанског народа; исповедају као распеће сопствене нације на страдалничком крсту историје.

Сва разноликост и тананост његове лирске душе, огледана у дечјем срцу, у свемогућем разумевању спољног света, непрестане, скоро митске борбе да се победи зло у људима и сачува исконско добро, могла је да се искаже једино кроз стихове и лирску трагику, како Добричину, тако и народа Добричиног.

Српски песник Добрица Ерић нашем удружењу је дао име, снагу и истрајност у одбрани српске ћирилице и српског језика. Његов печат на трајном опредељењу Удружења за одбрану ћирилице, за одбрану српског писма, које је битно одређење националног идентитета, како у православној духовности, тако и ван ње, у свакодневљу. Добричин печат је истовремено и залог искреног узајамног поверења, које ћемо памтити и у радости чувати.

Ова књига је допринос том нашем памћењу и чувању успомене на нашег Добрицу, песничког витеза родне Шумадије, Србије и васколиког српства.

Миодраг Миша Којић