Свима који бране српски језик и ћирилично писмо, добро је знано да технологија прогона Срба почиње затирањем њихове ћирилице и крађом српског језика. Уходане методе успостављене у доба Марије Терезије, настављене за време злогласне НДХ и Анте Павелића постале су тековина и Мила Ђукановића у Црној Гори почетком двадесет првог века. Да се након удара на српске националне вредности у Црној Гори избегне и физичко малтретирање и присилно хапшење Срба одржан је протест испред амбасаде Црне Горе у Београду. Знак подршке браћи и упозорења надлежним да је српско питање у Црној Гори истовремено и питање свеукупног простора на коме Срби живе: од Куманова до Бања Луке од Београда до Хецег Новог и да нећемо ћутати над дискриминацијом нашег народа.

Миодраг Којић и Милорад Ђошић

Протест, организован као надстраначки у организацији. Асоцијације српских интернет медија подржало је више родољубивих организација и појединаца као и народних посланика. И представници Удружења Добрица Ерић за одбрану ћирилице су сматрали за своју обавезу да својим присуством подрже племените циљеве организатора и говорника а изнад свега покажу спремност да активно суделују у повезивању српког етничког простора. На жалост, званични електронски медији у Србији настављају са срамотном праксом прећуткивања оваквих догађаја што симболично показује степен демократије у нашој земљи а са друге стране и неодговоран однос инстутуција државе матице према својим сународницима у другим земљама изложених великим притисцима.

Дошао је и болестан-Михајло Меденица

Ипак, савремени облици комуникације показаће и српској браћи у Црној Гори да у Београду има оних који показују бригу за њих и да како рече један од говорника и Срби имају право да своје национално питање на Балкану реше помало заборављеном речју: УЈЕДИЊЕЊЕ.

Текст: Миодраг Којић

Фотографије: Милорад Ђошић