Српски културни центар у Скерлићевој 12 је 10. марта 2017. године био пун још у ишчекивању почетка представљања књиге „На раменима предака “ малог песника из Срезојеваца код Горњег Милановца.

Публика у ишчекивању представе

Другари из Основне школе „Аца Милошевић“ Рушањ која је била на маршрути малог песника, чији је животни пут почео од Српског Сарајева где је рођен, Преко Пала па до Срезојеваца, дошли су да га подрже , a самим тим су свима нама улепшали вече. Никад до сада Српски културни центар није био окупан младошћу као синоћ.

Вођен вештом руком песникиње Љиљане Браловић из познатог српског села Прањани, Ђорђе Вујанић је синоћ заблистао под звездом Храма Светог Саве.

Припреме пред наступ (сестра Ленка, Љиљана Браловић и Ђорђе)

Вече смо отворили ван уобичајеног протокола. Ђорђа је представила песникиња, а он је песмом Српска јабука одмах навукао сузу у препуну салу. Након тога писац ових редова говорио је о Српском културном центру и борби удружења за наше једино писмо.

Љиљана Браловић отвара вече

Ђорђе чита Црвену јабуку

Србска јабука

На дрвету света
јабуке земаља,
а свака јабука
има свога краља.

У склоњену грању
стоји сама, кличе,
у њој се увијају
старе песме, приче.

Све јабуке црвене
од лепоте своје,
а србска је црвена
од крваве боје.

Што друге јабуке
имају црвена платна,
србска је јабука
пред Богом златна.

Ђорђе Вујанић

Да би вече било још лепше потрудиле су се и Ђорђеве сестре Ленка и Милица које су певале песме о српству, а песма о Русији ће се сигурно чути и до наше братске државе.

Сестре и брат певају о Русији

Тог дана мали песник је добио књигу са посветом лично од Матије Бећковића, постао је члан Друштва српских домаћина и нашег Удружења за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“, а ми смо сигурни смо да ће нас под будним оком својих учитеља и пратилаца обрадовати новим песмама.

Милорад Ђошић, Ћирилица