Министарство финансија Републике Србије објавило је податке о стању јавних финансија на дан 30.09.2016.године, вест су пренели сви дневни листови:

Р.бр.

датум

Јавни дуг у милијардама евра

%

Учешћа у бдп

Бдп дуг у милијардама евра

% раст БДП у односу на 31.12 2015. Г.

1.

31.12.2015.г

24,8

76

32,63

#

2.

31.08.2016.г.

24,27

72,1

33,66

3,2

3.

30.09.2016.г.

24,1

70,8

34,04

4,3

#

прогноза

       

4.

31.12.2016.г.

24,1

69,84

34,51

5,8

Из објављених података види се изузетан напредак у јавним финансијама, најбољи резултат у већем делу Европе, повећање БДП-а за невероватних 5,8%!!!

Резултат је толико добар да званичници државе намерно прикривају резултате и смањују пројектовани раст БДП на 2.5, можда 2.7% до 2,9%.

Основано се питамо: зашто председник Владе прикрива раст БДП-а од 5,8% у 2016.г.?

Идемо редом.

Податак објављен о стању на крају 2015.г. недвосмислено говори да је јавни дуг 24,8 млрд.евра, односно 76% висине БДП-а који износи 32,63 млрд.евра.

Објављивањем података о висини дуга од 24,27 млрд.евра на дан 31.08.2016. , као и процента учешћа 72,1% у БДП-у, добијамо да је наш бруто домаћи производ истог дана у висини од 33,6 млрд.евра, повећан за 3,2% у односу на крај претходне године.

Објављивањем података на дан 30.09.2016. примећује се смањење јавног дуга на 24,1 млрд.евра, смањење процента учешћа у БДП на 70,8% што недвосмислено говори да нам је повећан домаћи производ на 34,04 млрд.евра, односно за рекордних 4,3% у првих девет месеци 2016.г.

министарство-финансијаАко би се тренд повећања наставио истим темпом и у четвртом кварталу укупни БДП би се повећао за невероватних 5,8%, достигао би 34,51 млрд.евра, учешће јавног дуга, чак и да остане исто као на крају трећег квартала у висини од 24,1 млрд.евра, би се смањило на 69,84% БДП-а.

На жалост свих нас, закључак из претходног пасуса је добијем само математички. Највероватније зато што запослени у Министарству финансија, као и свим другим министарствима и не знају које лажи више износе, које податке објављују, не пада им на памет да још по неко у Србији има елеменатарна знања из математике и да ће све објављено проверити.

Искрено, мислим да је изношење лажних података постала пракса.

Недавно је био велики скуп у организацији Нењсњеек-а, тема је била Сива економија, најважнији гости били су министар привреде Кнежевић, министар рада Вулин, министарка државне управе Брнабић, председник ПКС Чадеж. Министар Кнежевић је изнео податак да се у Србији на црно обави промет од 300 милиона евра!!! Да ли је могуће да министар не зна да је промет робе и услуга ван легалних токова ПРЕМАШИО 10 МИЛИЈАРДИ ЕВРА?! Чадеж је одмах после Кнежевића изговорио да су утаје пореза 8 милиона евра дневно што на годишњем нивоу даје 3 млрд. евра ненаплаћених пореских прихода у државну касу. Ово је јединствен пример у свету да су утаје пореза десетоструко веће од промета робе и услуга на црно!!! Министар Вулин је на истој конференцији изговорио да има 300 хиљада пореских обвезника, министарка Брнабић је пар месеци раније на другом скупу изјавила да има 550 хиљада обвезника. Опште расуло у министарствима, катастрофални кадрови који у нормалним државама не би могли бити помоћници рецепционера у скромнијим хостелима.

Да се осврнемо још мало на податке објављене на дан 30.09.2016.г. Речено је да је остварена наплата прихода у септембру месецу у износу од 81,7 млрд. динара, највећи део су порески приходи од 65,3 млрд. динара, као и непорески приходи од 14,6 млрд.дин.

Порески приходи

Највеће учешће у пореским приходима је од ПДВ-а у износу од 32,6 млрд.дин. и акциза у износу од 18,6 млрд.дин., само по претходна два основа наплаћено је укупно 52,2 млрд. дин.

Већ неколико година уназад, председници владе Србије (сада Вучић, раније Дачић), произвођачи нафтних деривата и дуванских производа, говоре да су утаје пореских прихода у овим делатностима достигле 300 милиона евра (деривати 100, цигарете 200 милиона евра) на годишњем нивоу. Ако бисмо превели утаје на месечни ниво, буџет је оштећен за 25 милиона евра, односно 30,75 млрд.дин. (по курсу 123 дин/евро) само у септембру!

НАПЛАТА ПДВ И АКЦИЗА БИЛА БИ ВЕЋА 60% САМО КАДА БИ СЕ СУЗБИЛА ТРГОВИНА ВАН ЛЕГАЛНИХ ТОКОВА НАФТНИМ ДЕРИВАТИМА И ЦИГАРЕТАМА!!!

Зашто држава не спречи криминал са нафтним дериватима и цигарама?

Неће, не жели, разумећете зашто у наставку текста.

Да би се остварила утаја од 300 милиона евра на годишњем нивоу потребно је пласирати горива у вредности приближно 200 милиона евра (око 180 милиона литара), као и цигарета у вредности од 300 милиона евра (200 милиона кутија по просечној цени од 1,5 евра/кут). На дневном нивоу, продаја горива на црно достиже 500 хиљада литара, цигарета 548 хиљада кутија. Ове количине горива и цигарета сигурно се не могу наћи на импровизованим пумпама, на баржама, у подрумима, испод пијачних тезги.

ГДЕ СЕ КРИЈУ ОГРОМНЕ КОЛИЧИНЕ РОБЕ КОЈЕ НА ЦРНО СТИЖУ ДО КУПЦА?

Једини могући одговор је да ове количине робе купци налазе на легалним продајним местим: на пумпама, у киосцима, као и другим малопродајама. Да ли је могуће да 548 хиљада пушача у Србији, са потрошњом од 1 кутије дневно, купе цигарете без добијеног фискалног рачуна, сваки дан у години? Да ли је могуће да 30 хиљада наших грађана сваки дан, купујући гориво на легалним пумпама не добије фискални рачун?

НИЈЕ МОГУЋЕ!!!

Сви грађани добију фискални рачун!

Легалне пумпе (поједине), легални продавци цигарета (поједини), издају фискалне рачуне, ПРАВЕ, из регистрованих фискалних каса, али без приказивања промета у приходе и БЕЗ ПЛАЋАЊА ПДВ-а и АКЦИЗА!

Како је ово могуће!

Врло једноставно: штити их НЕКО из Пореске управе Србије, Министарства финансија, Министарства трговине, државе боље речено!

Због ових криминалних радњи буџет на дневном нивоу губи 822 хиљаде евра!!! Толико новца заврши у џеповима ЗАШТИТНИКА!!! Само од продаје горива и цигарета!!! 822 ХИЉАДЕ ЕВРА! СВАКОДНЕВНО!

А ко су ЗАШТИЋЕНИ?

Које фирме?

Све је врло једноставно утврдити! Како?

Заштититници, криминализовани део бирократије, морају се одрећи својих додатних криминалних прихода, морају почети да раде свој посао: СПРЕЧАВАЊЕ КРИМИНАЛА И ОТКРИВАЊЕ УТАЈЕ ПОРЕЗА!

Ако неко није разумео: издају се фискални рачуни купцима, промет се не пријави у приход, ПДВ се не обрачуна и не плати држави због чега настаје огроман несклад у пословним књигама ЗАШТИЋЕНИХ! Контроле нема, ЗАШТИТНИЦИ одлично обављају свој посао, две стране су срећне, држава и сви грађани су као трећа страна значајно оштећени,

Зашто политичари и бирократе данима причају о борби против СИВЕ ЕКОНОМИЈЕ, о узимању фискалних рачуна, шаљу циничне пароле „порез плати да ти се добром врати“, са друге стране све раде како би се већ поменута СИВА ЕКОНОМИЈА повећала?

Одговор никада нећемо добити!

ПБМ (Политичко Бирократска Мафија) коју чине криминализовани део бирократије, заштићени бизнисмени (у народу познати као тајкуни) и политичари који их штите никада неће дозволити спречавање образложеног криминала. А док се не спречи, пропадаћемо још више, деца ће нам бежати на Запад, за неку годину неће имати ко да нас лечи, задуживаћемо се јаче, ПДВ ће нам се повећавати, цена струје такође, па и порез на имовину….

ПБМ душу нема!

Драган Радовић

Приредио:

Милорад Ђошић - Ћирилица