Матица Српска

Нови Сад, ул. Матице српске 1

 

 Поштовани,

Удружење за одбрану ћирилице са својим председником Добрицом Ерићем изражава искрену подршку настојањима Матице српске да очува наш најстарији књижевни часопис: Летопис матице српске. Не желимо да будемо сведоци гашења српске традиције и културе коју нам представља Летопис. Наши славни преци у туђој земљи, са далеко мањим материјалним и друштвеним могућностима, успели су да нам подаре часопис који нас је као народ поставио у врх културних и цивилизованих народа Европе.

На жалост, данас је српска култура прогањана тамо где српски народ нема кров над главом, нема своју државу да заштити своје националне вредности: језик, писмо, своју историју и културу, своје манастире; супротно томе институције Републике Србије морају изнаћи начина да чува српску културу и сходно томе омогуће трајање Летописа матице српске.

Припадници српске националне елите морају да знају да су културни ратови најопаснији покушај окупације свести грађана једне државе, што започиње запостављањем свих сегмената културе од националног значаја. Очекујемо од министра културе да буде одговоран и поносан припадник српске културне елите као што су то били Текелија, Нушић, Дучић или Ракић. Очекујемо да министар подржи борбу за спас српских националних симбола где најстаријем часопису припада једно од водећих места. Чувати свој идентитет и трајање као израз народне и личне слободе је данас превасходни задатак модерних Срба. То је уосталом српски народ као један од истинских хришћанских и слободарских народа Европе чинио вековима упркос цени коју је морао да плаћа.

Овом приликом желимо да одамо признање за све што је Матица српска учинила за стварање, неговање и очување културно – историјских вредности и традиције српског народа са надом да ће надлежни дати подршку даљем излажењу Летописа матице српске и омогућити да то буде на понос српскога народа.

 

У Београду / Новом Саду 12. фебруара 2016. године

 

Удружење за одбрану ћирилице „Добрица Ерић“ Београд

Миодраг Којић, потпредседник управног одбора

 

Повереништво Српска Атина, Нови Сад

Петар Јаћимовић, повереник