Поштовани,

Поводом одлуке Републичке изборне комисије да се гласачки листићи за предстојеће изборе штампају и на ткзв. новим језицима (црногорски, хрватски, босански) изражавамо протест због нарушавања језичког суверенитета Републике Србије признавањем новоформираних и самопроглашених језика на територији Републике Србије где наша држава поседује пуну сувереност у одлучивању.

Овим чином се погоршава  катастрофално стање у српскоме језику, српској књижевности и свеопштој националној култури  и долази до губитка  националног идентитета српског народа и   смањивања државног суверенитета Републике  Србије. Овим чином, супротно свим лингвистичким стандардима  легализује се отимање српског језика и књижевности  у суседним републикама бивше Југославије, као  и топљење интегритета српског националног бића и подржава његова  асимилација.

 Захтевамо од Републичке  изборне  комисије да се одмах обустави даље штампање и дистрибуцију гласачких  листића на измишљеним језицима и позивамо надлежене  институције задужене да брину о српском језику: Институт за српски језик САНУ. Матицу српску, Филолошке факултете и друге,  да одмах реагују у одбрани највећег културног достигнућа нашег народа – његовог српског језика.

Проф. Др Мирјана Стојисављевић, Бања Лука

Проф. Др Драгољуб Петровић, Нови Сад

Проф. Мр Слободан Чуровић, Подгорица

Проф. Др Александар Ђикић, Косовска Митровица

Проф. Др Александар Ћорац, Косовска Митровица

Илија Петровић, књижевник Нови Сад

Петар Јаћимовић, Удружење Ћирилица – Српска Атина

Миодраг Којић, Удружење Ћирилица - Београд

Саво Бојић, Удружење Савјест - Бања Лука