Бригадни ваздухопловни генерал у пензији Срето Малиновић прошле недеље је од председника Владе Србије Александра Вучића добио незаслужену етикету: "НАТО и жути генерал". Како је могуће да официр који је прошао све ратове 90-их, од Хрватске, преко Босне, па све до агресије западне војне алијансе 1999. године на СРЈ, од премијера Вучића добије квалификацију да је НАТО генерал?

Нико крив: У хеликоптеру погинуло шест људи и беба

- Иако сам апострофиран, мислим да премијер није хтео мене лично да увреди, него да пре свега омаловажи оно што сам тврдио у случају пада војног хеликоптера (код Сурчина, погинула четири члана посаде, два здравствена радника и беба). То ради на потпуно погрешан начин, јер он није само Александар Вучић, већ институција - коментарише генерал Малиновић за "Вести".

Без обзира на то колико се генерал труди да рационализује мотиве премијеровог наступа у покушају да га лично закуца на стуб срама, његове колеге такву квалификацију доживљавају као увреду за све који су спремни да гину за свој народ.

Неспособни нас коштају живота

- Одговорност је оно што овој држави и систему фали. По сваку цену се избегава одговорност, а са таквим приступом нећемо далеко догурати. Зато се неспособни кадрови развлаче по институцијама система, а видели смо да то кошта живота - закључује генерал Малиновић.

- Имао сам проблема да смирим и утешим људе који су са мном пролазили ратни пакао и да им кажем да не обраћају пажњу. Највећи део мојих колега се осетио увређеним. То су људи који су били спремни да погину за отаџбину када смо били у таквој ситуацији. Њима увек покушавам да објасним не треба ни на који начин да учествујемо у овој врсти специјалног ратовања, где нас официре покушавају увући у политички фолклор. Неки разумеју, али опет кажу: "Јесте, али ми смо крвавили гаће, а види шта добијамо", преноси Малиновић реакције својих колега који су му се јављали после премијеровог интервјуа почетком ове недеље на РТС-у.

Да залижемо ране

На питање да ли је временом постао заговорник чланства Србије у НАТО, Малиновић одговара да га није брига ни за ког другог.

- Као војник знам с каквом силом сам се сударио и заговорник сам да државни руководиоци морају имати пуну и јасну свест о националним интересима. Како да сачувају народ, а не да га залуђују. Морају јасно да анализирају геополитичку ситуацију и стање у држави и понуде решење које ће нама, као острву на Балкану, помоћи да се сачувају народ и држава, да залижемо ране и да се морално уздигнемо.

Прошао све ратове: генерал Срето Малиновић

И заиста, шта да очекују војска и њени официри ако се човек који је награђиван за херојство у ратовима 90-их развлачи и етикетира само зато што је поставио питање одговорности бившег министра одбране Братислава Гашића у случају пада хеликоптера и погибије седам особа? Гашић је 13. марта прошле године инсистирао да хеликоптер узлети и крене у акцију спасавање бебе, и поред упозорења на лоше метеоролошке услове, а никада није одговарао због тога што се мешао у командни ланац, већ је на крају смењен због сексистичког добацивања новинарки.

Говор летачима 98. Јуришног пука 1999. године

За образ отаџбине, у авионе!

Пре него што ће 1999. полетети у сусрет авионима НАТО Срето Малиновић, тада командант 98. јуришног пука, обратио се следећим речима својим пилотима:

"Можда је ово лет у смрт, али не обичну, већ часну, са хиљаду километара на час. То је привилегија само нас одабраних. И данас као необројено пута у нашој историји, не наређује наша команда.

Србија нас зове, анђели моји челични! Иста она у којој проведошмо наше најлепше дане. Србија зове!

Испод наших крила остаће наши градови, наша деца, жене, мајке и очеви. Не бацајмо љагу на наш образ, нека вас води гесло са наше ратне заставе, заставе 98. Јуришног пука - Отаџбина изнад свега.... Зато за мном, крило уз крило као небројено пута до сада. За част професије, за образ отаџбине. На авионе!"

Чека нову функцију: Братислав Гашић

Гашићу перу биографију

Иако је Гашић један од Вучићу најближих људи, за сада га је заобишла функција у новој влади. Међутим, медији већ неко време нагађају да ће бити координатор безбедносних служби, односно да би могао да буде нови шеф БИА. Управо у томе генерал Малиновић види повод да га премијер прозове.

- Очигледно је да се Гашићу припрема неко намештење, при чему је проблем његова улога у случају пада хеликоптера на коју сам ја указивао. И онда је најлакше дискредитовати пензионисаног официра који је говорио становишта стручно-командне процедуре о одговорности тадашњег министра одбране Гашића, јер се мешао у командни ланац војске - уверен је Малиновић.

приредио

пуковник авијације у пензији

Милорад Ђошић-пилот