Са промоције с лијева на десно су: Миодраг Којић, потпредсједник Српског удружења ''Ћирилица'', Бранислав Оташевић,предсједник издавачког свајета ''Глас Холмије'', Горан Киковић, главни и одговорни уредник ''Глас Холмије'' и Генерал др Лука Кастратовић, предсједник удружења Васојевића.

 

 У Београду је 9.јануара 2016. У просторијама Српског културног центра у организацији Српског удружења "Ћирилица" одржана промоција '' Глас Холмије'', часописа за књижевност, историју и културу, који излази на српском језику и ћириличном писму од јуна мјесеца 2012 године, чији оснивач и издавач је Српско историјско-културно друштво „Никола Васојевић“, Беране. Часопис је доживио и свој 27 број који је тога дана и промовисан. Његов главни и одговорни уредник је Горан Киковић, историчар и хроничар Васојевића. О часопису су говорили: Горан Киковић, главни и одговорни уредник ''Глас Холмије'', Бранислав Оташевић, предсједник издавачког свајета ''Глас Холмије'', Генерал др Лука Кастратовић, предсједник удружења Васојевића и Миодраг Којић, потпредсједник Српског удружења ''Ћирилица''.

О часопису је говорио Горан Киковић, главни и одговорни уредник ''Глас Холмије'' који је истакао сљедеће: „Настојимо да се између корица овог часописа нађе све оно што завређује пажњу са жељом да, између осталог, као будни хроничари свога времена, одбранимо српски језик и ћирилично писмо, које је вјековима постојало на „светим водама“ Лима.  Зато нам је важно шта мисле уважени читаоци које увијек позивамо на сарадњу, јер су они подржали наш подухват, како би заједнички одговорили постављеном задатку. Њихов суд и сугестије су нам главне одреднице, јер „глас народа је Божји глас“, кога треба уважавати, онако како су Васојевићи уважавали и у својим срцима носили аманет прадједовски, јер само у њему станује нада за неко боље сјутра. На путу до тог бољитка потребна су нам оштра пера и пуно духовног мастила, које ће оставити трајни запис, јачи од огња и мача, који виси над нашим главама. Увјерени да је Бог Васојевићима и у овим тешким  временима тако нешто и подарио нудимо читаоцима „Глас Холмије“ или боље речено „Глас истине“, у нади да завријеђује пажњу и интересовање и шире читалачке публике“, казао је Киковић.

 - Читајући од првог броја часопис, могу само да кажем ријечи похвале и подршке, и да потврдим да је ''Глас Холмије'' оправдао своје постојање. Покретање часописа је заиста позитивна ствар. Часопис је себи дао велики задатак са циљем да пропрати све активности на подручју Васојевића и да повезује  Васојевиће  широм свијета. "Глас Холмије"  има  значајну  улогу у расвјетљавању и афирмисању значајних историјских догађаја, како би мотивисао млађе генерације да раде за добробит свога краја. Пошто је Холмија везана и за дјелатност Николе Васојевића, најшколованијег Васојевића, руског генерала, човјека који је нацртао све карте (мапе) док је службовао у турској војсци.  Познате су његове намјере и покушаји да формира трећу српску државу под називом Холмија. Зато један од задатака редакције јесте, поред других нерасвијетљених историјских тема, да до краја расвијетли личност Николе Васојевића, како би се избјегле разне манипулације на његов рачун. –истакао је Генерал др Лука Кастратовић, предсједник Удружења Васојевића.

 Бранислав Оташевић, предсједник издавачког савјета ''Глас Холмије'' је казао ''Пратим и читам и сарађујем са редакцијом и уредником Киковићем од првог броја и могу само да кажем ријечи похвале и подршке, и да потврдим да часопис је квалитетнији из броја у број. Дакле, не само што смо будни хроничари свога времена, него смо и један од ријетких часописа на овом простору који, на бази чистог ентузијазма, и без икакве материјалне потпоре од релевантних институција и организација, тематизује српско питање у Црној Гори и саопштава научну истину о српском миленијумском трајању на тлу данашње Црне Горе. Имајући у виду чињеницу да ''прегаоцу Бог даје махове'', ја сам увјерен да имамо снаге да наставимо своју племениту мисију часне борбе за истину о, од многих фактора оклеветаном и стигматизованом српском народу, над којим су само у 20. вијеку извршена три геноцида. Ми радимо и дјелујемо у тешким условима, немамо ни канцеларију, али опстајемо захваљујући прије свега и уреднику Киковићу који је главна покретачка снага нашег часописа.''

Програм је надахнуто и виспрено водио Миодраг Којић, потпредсједник Српског удружења ''Ћирилица'', који је присутнима саопштио да у временима поремећеног система вриједности, кад носиоци новог глобалног поретка настоје да потисну традиционалне културне и историјске вриједности и умјесто њих на видно мјесто истакну нешто што нема додирних тачака са урођеном духовном снагом и традиционалном културном и научном баштином српског народа, група скромних и вриједних ентузијаста, окупљена око Српског историјско-културног друштва „Никола Васојевић“  покренула је  часопис „Глас Холмије“, како би дала допринос очувању свега напредног, по чему смо се кроз вјекове као Срби препознавали у цивилизованом свијету. Од оснивања часописа изашло је 27 бројева, чијим посредством су наши бројни читаоци у Београду обогаћени историјатом Васојевића и осталим дешавањима тог и околног простора.

Прилог припремио Драгиша Ђуришић