Четвртак, 25.02.2016. у 19:00 сати,

Вијећница културног центра Бански двор Бања Лука

 

Полазећи од чињенице(a) да је ћирилично писмо чланом 7. Устава означено као првослужеће у Републици Српској (а није неважно напоменути да је то и тако одредио Високи представник за БиХ, - гле чуда, аустријанац Волфганг Петрич одлуком број: 150/02 од 19.04.2002. године), на једној страни, те видљиво на другој страни да је ћирилично писмо скоро потпуно потиснуто из јавне писане комуникације, и далеко испод могућности на овај начин дефинисаног уставног одређења, ма колико то апсурдно звучало.

Гротескна је спорадична а званично исказана брига за ћирилицу у Вуковару кад ћирилице нема у Бања Луци као што је нема и Београду!

Не примјећивање катастрофално убрзаног сатирања ћирилице реципрочном експанзијом латинице у Републици Српској, мало је подвести под дрскост небриге културно просвјетне заједнице и власти у синергији која обесмишљава и извор аутотохности ћирилице као и српског народа укупно, чиме се губи смисао сваке пристојности па и оних који су изложени тортури која се и даље, бескруполозно наставља.

И, колико и каква утицаја на српски језик и ћирилицу па и цјелокупно стање српског национа је имало прихватање бечког договора о језику и равноправности латинице са изворним ћириличним писмом говориће Проф. др Мирјана Стојисављевић, професор на филолошком факултету у Бања Луци, Миодраг Којић, Потпредсједник Удружења „Ћирилица“ у Београду, у четвртак, 25. фебруара, 2016. године са почетком у 19:00 сати у Вијећници културног центра Бански двор у Бања Луци а комплетан програм водиће глумац Народног позоришта Републике Српске Горан Јокић.

Хвала Вам на одзиву!                               Удружење Грађана „Савјест“ Бања Лука.