Изгледа да је дошло време да треба да доказујемо да је и кућа наша. Наши пратиоци ову тему вероватно знају, али лепо је да се понови, јер ако су државност и домаћинско понашање ушли и у руску главу која се протеже до Камчатке, а и даље, ваљда ћемо и ми Срби коначно да схватимо нешто за шта не треба много памети.

Приредио:

Милорад Ђошић, Ћирилица

Док је туристима атракција староћирилично писмо са Кочеринске плоче, домаћи бришу ћирилицу са саобраћајних знакова.

Последњих година туризам у Херцеговини је у експанзији. Туристима у Широком Бријегу нуди се упознавање са хисторијским благом овог краја - Кочеринском плочом - староћириличним у камену исклесаним натписима.
 
О Кочеринској плочи надомак Широког зна се релативно мало. Тек нешто више од метар висока камена плоча из 1404. године свједочи о великим хисторијским догађајима између краљевине Босне, њеног херцега те односа с Далмацијом чак и Угарском.
 
“Наведена су кронолошким редом имена петорице владара онодобне бановине а касније краљевине Босне”, каже Грга Микулић, туристички радник у Широком Бријегу.
 
Пословна домишљатост, и жеља да се из заборава отргне ћирилична прошлост овог краја, Гргу Микулића нагнали су на овај потхват. Грга ће за њу рећи да је хрватска ћирилица, а боснистика је назива босанчицом.
 
Брендирање БиХ
 
Ова необична, данас тешко разумљива и због тога толико интересантна аутохтона ћирилица са хумске земље, писмо је различито од неколико других ћирилица, али исто тако и коријенски слично. Баш као што су и њени ондашњи клесачи заједнички коријен многим данашњим и сличностима и различитостима.
 
“Ако то нигђе у Европи не можемо наћи, онда је то прави начин да брендирамо БиХ. Та разноликост ако су људи људи онда никако неће бити разлогом за свађе него наша сличност ће бити разлогом пријатељства”, каже Микулић.
 
Клесање ћириличних слова Грге Микулића са Кочеринске плоче би само по себи био својеврстан туристички раритет да у БиХ, а нарочито у Херцеговини, нисмо свједоци једне друге појаве - уништавања ћириличних дијелова саобраћајних знакова.
 
Ријеч је о данашњој стандардизираној ћирилици, једном од два службена писма у БиХ.
 
На готово свим саобраћајним знаковима у Широком Бријегу ћирлица је прецртана или уништена. Досад за ова ђела нико није санкциониран.
 
Више у видеоснимку…
 
Извор: Ал Јазеера